L-Karnitin ve stravě
Karnitin je pro lidské tělo známou látkou – organismus si jej umí sám vytvořit. Je také možné jej přijímat ve stravě, nicméně tělo není schopné jej zužitkovat tak efektivně jako z karnitinových tablet. Velmi bohaté na karnitin je především červené maso – hovězí, jehněčí či zvěřina. Menší množství karnitinu obsahují ostatní potraviny živočišného původu, tedy drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky. Produkty rostlinného původu téměř žádný karnitin neobsahují (pouze v některých druzích ovoce a zeleniny lze nalézt stopové množství karnitinu). Průměrný člověk přijme denně z běžné stravy 100-300 mg karnitinu.
Protože hlavní funkcí karnitinu je získávání energie pro buněčné pochody při probíhající B-oxidaci, při jeho nedostatku nejsou volné mastné kyseliny odbourávány a mohou působit toxicky. Energie se získává alternativně ne z mastných kyselin, ale z glykogenu nebo glukózy, což ztěžuje spalování tuků.
Příklad běžných potravin a kolik obsahují množství karnitinu:
Hovězí maso 100-220 mg/100 g
Vepřové maso 20-30 mg/100 g
Drůbež 6-30 mg/100 g
Ryby 6-20 mg/100 g
Mléčné výrobky 1-10 mg/100 g
Ovoce/zelenina 0-2 mg/100 g
© Razvanjp | Dreamstime Stock Photos http://www.dreamstime.com & Stock Free Images http://www.stockfreeimages.com